WoPak - HoReCa Higiena Opakowania
Eko banerOczywistym jest, ze opakowania jednorazowe wykonane z plastiku czy styropianu nie sprzyjają środowisko, a jednak zrezygnować z nich nie jest łatwo. Odpowiedzią na ten problem są Opakowania ekologiczne, powstające z materiałów w pełni biodegradowalnych. Co to za materiały, jakie maja właściwości, w jaki sposób i jak długo się rozkładają tłumaczymy poniżej.
Wyroby z eco masy papierowej… …tzw. pojemniki z pulpy papierowej to przyjazna środowisko alternatywa dla opakowań plastikowych i całkowicie bezpieczna dla Naszego zdrowia. Wykonuje się z nich talerze, kubki, tacki, miski, miseczki i cała masę innych produktów. Naczynia z masy papierowej idealnie sprawdzają się do dan zimnych i ciepłych. Nie topią się pod wpływem temperatury tak jak plastik. Pojemniki maja szerokie zastosowanie, można je używać w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach elektrycznych, a po podgrzaniu można je bezpiecznie wyciągnąć gołymi rekami, gdyż opakowanie nie nagrzewa się. Wykonany z masy papierowej zapewnia doskonała izolacje cieplna, co stanowi świetna propozycje dla firm cateringowych, do dan na wynos. Biodegradowalne reklamówki jednorazowe… …doskonała alternatywa plastikowych toreb są Reklamówki ekologiczne wyprodukowane ze skrobi roślinnej. Jedna z ich zalet jest fakt, ze podlegają rozkładowi w 100%. Skrobia kukurydziana jest produktem odnawialnym, a wyprodukowane z niej reklamówki ulegają naturalnej biodegradacji, co sprzyja środowisko. Te kompostowalne opakowania są wyjątkowo silne, maja praktyczne uchwyty i wyglądem nie odbiegają od standardowych reklamówek jednorazowych. Używa się ich jako ekologiczne torby na zakupy, gdyż materiał można używać do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi. Swoje zastosowanie maja również w postaci małych worków na śmieci do koszy o objętości 10-15 litrów. Kolej na opakowania z trzciny cukrowej… …wykonywane są z materiałów roślinnych: czystej trzciny cukrowej, która ulega w ciągu 90 dni 100% biodegradacji. Maja sztywna strukturę i neutralny wpływ na smak potraw, idealnie zastąpią naczynia plastikowe jak i tekturowe. Wyjątkowa odporność na wilgoć i temperaturę umożliwia stosowanie naczyń z trzciny cukrowej zarówno do dan zimnych jak i ciepłych. Z czystym sumieniem można stosować je w kuchenkach mikrofalowych i zamrażarkach. Posiadają odpowiednie certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością. Bioplastik PLA i CPLA… …tworzywo pochodzenia naturalnego, wyprodukowany z roślin, najczęściej ze skrobii kukurydzianej lub trzciny cukrowej. W całości biodegradowalny polimer wytwarzany z surowców odnawialnych. Z tego materiału można wykonać właściwie wszystko, co ma być przezroczyste i nie wymaga odporności na temperaturę, gdyż ten wyrób nie nadaje się do mikrofalówki ani piekarnika. „Niewtajemniczeni” z trudem odróżnia go od zwykłego plastiku